Tudósítás az abafáji afterschool programról

2013.09.25

Hálásak vagyunk Istennek és támogatóinknak, hogy immár harmadik éve működhet Abafáján az after-school program. Az idén is nagy izgalommal készültünk a tanévkezdésre, és nagy lendülettel meg is kezdtük az oktatást több mint egy hete. Jelenleg négy felsőfokú végzettségű pedagógus dolgozik ebben a programban, és harminc gyerekkel tudunk foglalkozni ebben az évben. Az idén bővített épületünk lehetőséget biztosít arra, hogy a délután első felében osztályok szerinti csoportokat alkossunk, ahol nagyrészt az aznapi iskolai feladatokat oldjuk meg, majd a második felében szükség szerinti kiscsoportokban olvasást, írást, számolást vagy épp nyelvleckéket gyakorolunk.

Az idén a minél több ismeret elsajátítása mellett a tanárokkal három fő célt tűztünk ki.


  1. A gyerekek folyamatos, kitartó iskolai munkára, tanulásra való motiválása. Ennek érdekében minden pénteken egy úgynevezett vásárlási lehetőségük van az after-schoolban, ahol azokat a jutalom kártyákat válthatják be, amiket azon a héten szereztek. Minden nap egy kártyát kapnak a részvételért, illetve további kártyákat munkájukért, jó tetteikért. A kis "üzletben" íróeszközöket, iskolai felszereléseket, édességet, de még cipőt és ruhát is vásárolhatnak.
  2. A szülők bevonása. Rendszeresen szeretnénk gyűléseket tartani a gyerekek szüleivel, illetve lehetőséget adunk nekik bizonyos napokon, hogy a gyerekeikkel együtt részt vegyenek a foglalkozáson.
  3. Gyerekek jellemének formálása. Minden héten egy pozitív jellemvonásról beszélünk, amit azon a héten gyakorolhatnak. Ilyen és ezekhez hasonló heti témáink vannak: türelem, tisztelet, kitartás, felelősségvállalás, kedvesség, barátság, erőfeszítés, probléma megoldás, kezdeményezés, rugalmasság, összmunka.

Néha nem könnyű ez a munka, de nagy hasznát látjuk, és bizonyosak vagyunk benne, hogy megéri.


Tóth Attila lelkipásztor
Paul Crook misszionárius