Gyergyószentmiklósi felnőtt írás-olvasás tanítás

2015.02.25

2015. január 12-én kezdtük el a cigány felnőtt írás- és olvasás tanítást. 

Egy héten 4 alkalommal van tanítás: hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken. Minden nap 2 órát tanulunk együtt. A tanítás most nyárig fog tartani, mivel júniusba kezdődik a gomba- és áfonya szezon, és a cigányok ilyenkor általában az erdőben töltik legtöbb idejüket. A korosztály eléggé széles skálán mozog, a legfiatalabb 15 éves és a legidősebb 45-50 körül van. 


Két csoportra vannak osztva a tanulók: kezdők és haladók. A kezdőkkel kezdjük lentről az alapoktól, az ábécével való ismerkedéssel. A haladókkal pedig sokat gyakorlunk, és a Bibliát olvassuk. A haladók egy része az előző 6 hónapos tanítás kezdő csoportja. Persze azon kívül, hogy írni és olvasni tanulunk, sok mást is próbálunk tanítani nekik. Például sokan nem ismerik az órát, az évszakokat, a hónapokat és még nagyon sok mindent nem tudnak és ezeket is hozzá kapcsoljuk a tanításhoz. Beszélünk a tisztaság fontosságáról és a helyes viselkedésről is. A kezdő csoportban minden betűhöz kapcsolunk egy rövid Bibliai történetet (pl. Á-Ádám és Éva), és hetente megtanulunk egy igeverset is. Az előző 6 hónapban csak megtért cigányok jöhettek tanulni, most vannak nem megtért cigányok is. 


Munkám során hiszem, hogy Isten velem van és Ő fog nekem erőt adni, hiszen Ő hívott el erre a szolgálatra, én soha nem is gondoltam arra, hogy én valaha ezt fogom csinálni, de az Úr útjai kifürkészhetetlenek. De nagyon szeretem, örülök, mikor látom, hogy Isten munkálkodik és megnyitja az értelmet sok emberben. Hálás vagyok a pillanatokért, mikor ki tudják olvasni az első szót, vagy le tudják írni a nevüket. Mindez csodálattal tölt el, és csak ámulok és bámulok, milyen hatalmas az Alkotó. Csodálatos ez a munka, és örömmel tudom végezni.


Nem tudom, hogy Isten miért pont rám bízta ezt a szolgálatot, de azt tudom, hogy neki nagyszerű tervei vannak velünk és semmi se véletlen. Én, ahogyan csak tudom, felkészítem magam az órákra, közben az Úr csiszol rajta, és így megy a munka. Az Övé legyen minden dicsőség!


Deák Rebeka,

tanító