Érkörtvélyesi Délutáni Iskola

2018.08.23

Beszámoló az Érkörtvélyesi Délutáni Iskola 2017/2018-as tanévéről

A 2017-2018-as tanévben harmincegy hátrányos helyzetű gyereknek nyújtott segítséget a tanulásban a Délutáni Iskola, melyben két tanító és egy kisegítő irányításával folyt a munka: a házi feladatok elkészítése, a mindennapi lecke megtanulása, olvasás, írás, számolási gyakorlatok, biblia órák, ének tanulás, ünnepvárás, figyelem fejlesztő és koncentrációs játékok.

A tanév elején több elsős és előkészítős gyerek szülője is jelezte, hogy szeretné, ha gyermeke bekerülne a délutáni oktatásba, mert ők maguk nem tudnak sem írni sem olvasni, ezért nem tudják őket segíteni a tanulásban. Sajnos helyhiány miatt az idén nem tudtunk fogadni új tanulót, és előkészítő osztályosunk sem volt ebben az évben. Elsős tanulónk volt nyolc, továbbá hat másodikos tanuló, nyolc harmadikos, és kilenc negyedikes. Mindannyian átmenő minősítést szereztek, vagyis felsőbb osztályba léphettek. Voltak, akik szép sikereket értek el ebben a tanévben, mint például Farkas Szandra negyedikes tanuló, aki az osztályban tartott válogatás folyamán bekerült abba a csapatba, amelyik Mesék szárnyán című mesevetélkedő megyei szakaszáig jutott el, s eredményesen szerepelt a Kenguru nemzetközi matematika versenyen is.

Nagyon jó minősítést szerzett négy elsős és három harmadikos tanuló, többen pedig jó minősítés kaptak.

Sajnos legtöbben a minimális elégségest szerezték meg. Ezekben a tanulókban nagyon nehezen alakul ki a rendszeresség, a felelősség az iskolával szemben, valamint az igényesség önmagukkal és környezetükkel szemben.

Ebben látjuk a gyenge teljesítmény okát, valamit abban, hogy a szülők nem veszik figyelembe a gyerekek iskolához fűződő kötelezettségeit, nem engedik őket az iskolai ünnepségekre, kulturális programokra.

Téli időszakban sűrűn betegek, gyógyszer és megfelelő körülmények hiányában nehezen gyógyulnak ki a betegségekből. Hiányoznak az iskolából, így lemaradnak, és nagyon nehezen tudjuk pótolni a tananyagot mivel anélkül is nehezen haladnak.

A szülők külföldön dolgoznak, a nagymama hat-hét gyerekkel van itthon, sok gyereknek ezért hányattatott a sorsa. Anya, élelem, és pénz nélkül vannak itthon heteket. Egyik alkalommal lementünk megnézni, hogy miért nem jön a gyerek iskolába. Kiderült, hogy nincs pénz uzsonnára és nincs mosópor sem.

A Délutáni Iskola a fent említett okokból, nagy részben hiánypótló szerepet tölt be a gyerekek életében, nevelésüket, oktatásukat biztosítja. Bár az előrehaladás mértéke a gyermekektől függ, de mindenképp pozitív hatással van az életükre. Ezúton köszönünk minden támogatást és segítséget a gyermekek és az egész közösség nevében is.

Érkörtvélyes, 2018. 08. 09. Tanító nénik: Izsó Tünde és Kupás Enikő