Beszámoló a szaniszlói after-school munkájáról

2015.07.13

Íme, itt van az iskolai év vége, a számadás ideje, az elért sikerek, eredmények felmutatása, és a hiányosságok vagy mulasztások feltárása. Mozgalmas évünk volt, azt mondhatom, tele tűzdelve tevékenységekkel, tanulással, munkával, előadásokkal, játékkal, kirándulásokkal. Az első félévben beszámoltunk ezekről a tevékenységekről képekben is. 

A második félév eseményei


A második félévünk sem volt unalmas, a kötelező tanuláson túl csapatépítő játékok, kézműves tevékenységek, logikai játékok, szabadtéri játékok, farsang, anyák napi előadás, gyereknap, évzáró, kirándulás. Ezeken a tevékenységeken, előadásokon a gyerekek nagy örömmel mutatták be munkáikat, mondták el verseiket, énekeltek, játszottak a szülők, nagyszülők nagy örömére.


A gyereknapon együtt játszhattak iskolatársaikkal, akik érdekes programot szerveztek számukra: vetélkedőket, lufis játékot, tombolát. Mindezeket a mi gyermekeink nagyon élvezték, mindenki ajándékkal tért haza és a közös élmény örömével.


Az évzárón a gyerekek bemutatták, mennyi mindent tanultak ebben a tanévben: énekeltek, szavaltak, mesét mondtak, élménybeszámolót tartottak. Végül minden gyerek oklevelet és ajándékot kapott, így nagy volt az öröm. 


Zárásként egy jutalomkirándulás volt szervezve Nagyváradra, az állatkertbe. Ezen felül játszottunk a gyerekvárosban, majd megcsodáltuk a tavirózsákat. Nagyon jól éreztük magunkat mindannyian, kicsitől a nagyig.


A tanítási - tanulási tevékenység: küzdelmek és eredmények


A szaniszlói csoportunk ingadozó létszáma néha megnehezítette a munkánkat, mert volt olyan időszak, amikor 20 gyerek is megjelent a foglalkozásokon, ami már meghaladta a terem kapacitását és a munkánk sem volt olyan hatékony. De megoldottuk, minden helyzetben feltaláltuk magunkat és úgy igyekeztünk, hogy a gyerekek jól érezzék magukat. A mi munkánkat megkönnyítené, ha a csoport létszáma 10 főre csökkenne, mert így sokkal hatékonyabban lehetne dolgozni a gyerekekkel, átláthatóbb lenne az egyéni fejlődésük. Bővíteni lehetne a szabadfoglalkozások sorát, ha megfelelő hely és eszközök biztosítva lennének.


Voltak olyan tanulóink is, akik az év elején nagyon nehezen illeszkedtek be a csoportba, akik megvívták kis csatáikat a füzettel és a ceruzával, de év végére már ez nem jelentett gondot számukra. Gyakoroltuk az olvasást, számolást, a szorzó- és osztótáblát játékos módszerekkel, hogy a gyerekek ne érezzék akkora tehernek ezeket a feladatokat.


Ami minket, pedagógusokat nagy megelégedéssel tölt el, hogy azok a tanulók, akik rendszeresen jártak a délutáni foglalkozásokra, jó és nagyon jó eredményeket értek el az iskolában, az évzárón ott álltak a dicséretes tanulók sorában.


Egy év tapasztalata alapján a következtetés az, hogy nagyon nagy szükség van erre az iskola utáni programra itt Szaniszlón a rászoruló gyerekek számára, mert a gyerekek felkarolásával az iskola és a helyi közösség is csak jól jár.


Örültünk, hogy segíthettünk!


Üdvözlettel:

Szalontai Éva és Chivu Mónika
Szaniszló, 2015. július 13.