After-school beszámoló Gálospetriből

2017.05.22

A Holland Cigánymisszió Alapítvány nagylelkű támogatásával, a Keresztyén Cigánymisszió Alapítvány szervezésében immár a harmadik évet fejezhetjük be hamarosan a gálospetrii after-schoolban. 

Nélkülük és támogatásuk, odaszánt életük nélkül mindez nem jöhetne létre. Sok kisgyermek arcára csalnak naponként mosolyt és örömet így látatlanban is. Hisszük és tanúsítjuk, hogy fáradozásaik nincsenek hiába és Istenünk ad erőt a további munkához is.

Mozgalmas és izgalmas volt ez a három év, s nagyon hamar eltelt. Az egykor kis diákok mára már lassan a tanítonénin is túlnőnek. De nem csak fizikailag fejlődtek a gyerekek, a szellemi, értelmi gyarapodásuk is legalább ilyen látványos. Szivacsként szívják magukba a tudást, s vágynak rá hogy még többet tanulhassanak. Ez különös öröm számomra, mint pedagógus, hiszen nem jellemző a gyerekekre hogy még több tanulást kérjenek. Pedig nálunk ez is megtörténik. Naponként hallom egyik-másik gyerektől, hogy holnapra még tanuljuk meg ezt és ezt, ismételjük még a verset vagy olvassunk még többet. A szorgos gyakorlás a jegyeiken is megmutatkozik. Bár számukra már az is sokat jelent, ha átmenő osztályzatokat kapnak, de ennél sokkal többet is elértek, sőt év végén többen dicséretben is fognak részesülni. 


Az oktatás a mi kis csoportunkban, a csodabogarak között, lelkipásztorunk Papp László testvér szavaival élve, három irányban történik. Először is szellemi nevelés, ami az iskolai tevékenységünket jelenti. 


Ezen kívül lelki téren is igyekezzük oktatni a gyerekeket. Minden délutánt a gyerekáhítat felolvasásával, annak megbeszélésével és a témához kapcsolódó imádkozással kezdünk. A legtöbb gyerek már egyedül is bátorkodik és tud is imádkozni. E mellett minden pénteken biblia-klubbot tartunk, amikor különböző bibliai sorozatokkal foglalkozunk. 


A gyerekekkel közösen felolvassuk a történeteket, énekeket tanulunk és kézimunkákat is készítünk. Igyekszünk a helybeli gyülekezeti életbe is bekapcsolódni. Ennek érdekében ünnepnapokon jeleneteket, kisebb műsorokat tanulunk meg és adjuk elő a gyülekezetben. A gyerekek ezt nagyon élvezik, és örömmel jönnek az imaházba, ha kell egyedül a családjuk nélkül is, de bízunk benne, hogy így a hozzátartozókat is jobban el tudjuk érni. 


A harmadik iránya az oktatásunknak az életre való ránevelés. Bár ez a mindennapjaink során is elengedhetetlen, de ráadásként és különleges péntek nevű programot is bevezettünk ez év elejétől. 


Ilyenkor a tanítás végén különböző tevékenységeket végzünk, mint például sütés, főzés, virágültetés, barkácsolás, kirándulás, ajándékkészítés, szülinapünneplés stb. Mondanom sem kell, hogy már csak ezért is nagyon várják a pénteket. Azonban az ezeken való részvételhez nem szabad hiányozni egész héten. Ez egy nagyon jó motivációnak is bizonyult.


Újabb öröm számunkra, hogy egy fél éve már heti három alkalommal meleg ebédet is kapnak gyerekek. Ezért is hálásak vagyunk a holland testvéreknek, s kívánjuk Isten gazdag áldását életükre és munkájukra.


A sok jó élmény és siker ellenére azonban nehézségeink is akadnak a közös munka folyamán. Sajnos nem mindig van meg a segítő családi háttér. Sokszor a gyerekek tiszta ruha vagy akár egy ébresztés hiánya miatt maradnak otthon iskola helyett. Ezeken igyekszünk változtatni, de nagyon nehéz. Az iskolai munka is nehézségekbe ütközik ilyenkor. Most a legfőbb célunk a tanulás rutinjának a kialakítása, hogy a gyerekek a programból kikerülve egyedül is képesek legyenek és akarjanak tanulni. Legyen fontos számukra a rájuk bízott feladat és érdekelje őket mások véleménye is.


Bízunk benne, hogy az iskolaprogramban való részvétel, és az itt szerzett tudás meghatározó tényezője lesz majd a felnövekvő gyerekek életének, és mindig hálával és örömmel fognak ezekre az évekre visszaemlékezni.


Mindenért Istené a dicsőség!
Bödő Leonetta, tanító néni